Çok Yakında

X + Y = WIJ

Şubat 12th, 2017 | by Selahattin Koçak
X + Y = WIJ
Yazarlar
0

(Selahattin Koçak’ın Kuzey’in Şubat sayısı için kaleme aldığı yazısıdır…)

Er is veel ophef over de open brief die Mark Rutte (VVD), premier van Nederland schreef en dat in ons land door Gwendolyn Rutten (VLD) werd overgenomen. Rutte en Rutten richten zich tot het ‘eigen volk’, wat dat ook moge zijn.

Daar waar de brief nogal veralgemenend begint met datgene wat fout gaat in onze samenleving en samenvat waar we met zijn allen het fatsoen zijn kwijtgeraakt, begint al op de tweede alinea de aanval op de andere. Want het is de andere die niet meer normaal doet, het is de andere die homo’s lastigvalt, het is de andere die vrouwen ongelijk behandeld en het is de andere die onze levenswijze aanvalt en het is de andere die onze samenleving onderuit haalt.

De brief eindigt met “doe normaal of ga weg”. Ja, echt waar zo staat het er. Niet zo lang geleden maar wel constant aanwezig is de leuze van het Vlaams Blok of de PVV van Geert Wilders, namelijk “aanpassen of opkrassen”. Wat is het verschil met “doe normaal of ga weg”? Geen. Er is geen verschil tussen iemand kwetsen met een botte bijl of een chirurgisch mes. De wonde en de pijn zijn hetzelfde.

Er is uiteraard meer aan de hand. Het zijn verkiezingen. De open brief van Rutte is geen open brief, het is politieke campagne. Dezelfde dag verschenen in meer dan tien kranten. Duizenden euro’s heeft dat gekost. En zij die hier dicht bij huis hieraan mee doen, surfen gewoon gratis mee op de kunstmatige golf die in een buurland is opgewekt. Niets meer en niets minder. Laten we de proef eens doen; veronderstel dat ik tegen homo’s ben en dat ik de ongelijkheid man-vrouw op een haast fundamentalistische manier promoot en zelfs toepas in mijn huishouden.

Veronderstel dat ik deze, door u afgekeurde houding, op een Hyde-Park achtige manier tot uiting breng door op een podium te staan en dit keihard te roepen. Wat ga je doen? Wat ga je extra doen dat al niet vervat zit in onze wetgeving? En waarom benoem je deze, inderdaad verwerpelijke acties, enkel bij de ander? Voor elke misconduct, voor elk onfatsoenlijk gedrag van een vluchteling, een migrant, een allochtoon vind ik krek hetzelfde gedrag bij een autochtoon. Waarom benoem je dat niet? Waarom neem je niet alle onfatsoenlijke gedragingen op de korrel? Omdat a) “de ander” een dankbaar begrip is om bij het eigen volk te scoren en omdat b) “de ander” een weerloze groep is die zich niet via vakbonden, verenigingen en belangengroepen zich kan laten gelden als je ze kwetst. Samengevat, het is een zeer goed uitgekiende, berekende manier om te scoren op ‘de kap van de andere’.

Politici die zogezegd onze westerse waarden en normen verdedigen, hebben gewoon een dankbaar politiek instrument gevonden. Voor sommigen zijn het waarden en normen, elders is het de Bijbel of de Koran, of een aangepraat onveiligheidsgevoel tegenover een buurland, maar altijd bestaat hun oplossing in het bouwen van muren. Soms letterlijk en in dit geval in de hoofden.

Aanpassen of opkrassen wordt nog steeds gebruikt door het Vlaams Belang, zelfs Sharia4Belgium gebruikt dit credo. Kijk naar het sociaal riool (sociale media) waar je geen twee kritische vragen achter elkaar kunt stellen tegen een jonge moslim zonder de woorden ‘hoerenzoon en racist’ terug te krijgen. Maar omgekeerd is het evenzeer waar dat ik geen twee kritieke opmerkingen kan geven over “onze” samenleving zonder de opmerking te horen ‘als het u niet bevalt, ga dan terug naar uw eigen land éh’.

Normaal gezien ben ik in de meeste omstandigheden optimistisch. Maar meer en meer bekruipt me het gevoel dat we de bodem van de verzuurde kelk nog niet zijn tegengekomen. Deze kelk zullen we niet aan ons kunnen laten voorbijgaan. En zoals het spreekwoord zegt, de kelk zal tot op de bodem moeten leeggedronken worden.

Het gevaar dat ik zie door deze polarisering, door deze kunstmatig aangewakkerde wij-zij politiek is een verdere versplintering maar ook een lange strijd van nog meer ongelijkheid, nog meer frustratie en ik hou mijn hart vast voor de dag dat niet enkel in België maar in grotere delen van Europa deze nieuwe indignado’s de straat zullen optrekken.

Want als de wet en de wetgevers ons in de steek laten rest ons nog maar 1 ding, de straat!

Yorumlara kapalıdır.